Open Werkweek - 21-25 okt

Meer info

Meer info

Willem Nijland – kok

Koken is mijn passie. Dit vak is mijn leven, dus ook na mijn pensioen blijf ik daarmee bezig

Zelfstandig werkend kok bij Vivium Naarderheem

Willem Nijland (64) komt uit de horeca en werkt als zelfstandig werkende kok bij Naarderheem. Vanuit zijn passie voor ambachtelijk koken ontwikkelde hij een brede visie op gezondheid en voeding. “Ik ben geen gezondheidsgoeroe, maar als je eet, eet dan versbereid van het seizoen.”

“Van goed eten wordt een mens blijer, gelukkiger”, steekt Willem meteen gedreven van wal. “Bij Naarderheem is eten onderdeel van het revalidatieproces. Revalideren is topsport en daar hoort goede voeding bij. Ook de sociale en mentale aspecten van samen lekker eten dragen bij aan een snel herstel.” Voor wie graag gezond wil blijven, is dit Willems tip: “Ga voor versbereid, zelfgemaakt eten van het seizoen. Dus geen pakjes, zakjes, potjes, geen kant-en-klaar maaltijden en gemaksvoedsel.”

“Verdiep je eens in voeding”, is zijn advies voor wie gezondere voedingskeuzes wil maken. “Lees bijvoorbeeld het etiket en zie alle toevoegingen om iets langer houdbaar te maken. Gemaksvoedsel is goed voor de fabrikanten en supermarkten, maar niet voor jou. Was en snij een krop sla zelf. Dat is niet alleen goedkoper dan voorgewassen en gesneden, maar geeft je ook meer voedingstoffen.”

“Aardbeien in december uit Argentinië? Vanuit de duurzaamheidsgedachte al geen goed idee”, geeft hij nog een voorbeeld. “Van de koude grond zijn ze ook nog eens voller van smaak en gezonder dan uit de kas. Helemaal als ze onbespoten zijn. Kies net als bij Naarderheem voor biologisch met verstand, als het ook verantwoord is voor de portemonnee.” Hij vertelt trots dat vanwege het ambachtelijk koken het restaurant lid is van Euro-toques, als een van de weinige zorginstellingen in Europa.

Besteed aandacht aan eten, is Willems boodschap, en betrek je kinderen. “Dat maakt koken leuker en zo geef je gezond eten spelenderwijs door. Met mijn dochters maakte ik regelmatig verse spaghetti: wie maakt de langste sliert? Dat kost misschien wat meer tijd, maar dan besteed je toch wat minder tijd aan Facebook”, zegt hij met een knipoog.

Zijn favoriete keuken is Libanees en die van andere landen ten oosten en zuiden van de Middellandse zee. “Ook geuren, zoals van verse kruiden, en de presentatie wekken eetlust op, dat heb je niet met sperziebonen.” Voor inspiratie verwijst hij naar kookprogramma’s en -zenders op tv, en speciaal voor collega’s deelt hij dit recept voor een zoete aardappelsoep.

“Koken is mijn passie. Dit vak is mijn leven, dus ook na mijn pensioen blijf ik daarmee bezig”, weet Willem nu al. Hij is naast kok, wedstrijdcommissaris bij kookwedstrijden, leermeester en lid van de beroepscommissie van een leerhotel. “Vers koken is een ambacht, dat ik graag promoot.” Lachend: “Daar heb ik zelf ook wat aan, niemand wil toch een fabrieksgemaakt, opgewarmde prak met kunstmatige toevoegingen als hij uiteten gaat of moet worden opgenomen?!”