Jaap de Leeuw – Huismeester

"Dat geeft een gevoel van samen in het leven staan.

Huismeester Jaap de Leeuw (65) van De Gooise Warande herkende het veertje op tafel bij mevrouw Marjolein Velleman (86) meteen: van een buizerd. Een week later verraste ze hem met een zelfgemaakte aquarel van dat veertje. Hun kijk op vogeltjes verbindt en maakt hun contact betekenisvol.

“Het schilderij prijkt nu in mijn werkplaats”, waardeert Jaap het gebaar van mevrouw. Innemend zegt zij: “Ik deel graag.” Voor Jaap is het opmerken van zo’n veertje of een roodborstje in haar tuin een manier om persoonlijk contact te maken. “Dat geeft een gevoel van samen in het leven staan.” Daarnaast draait hij zijn hand niet om voor het ophangen van schilderijen, schakelaars maken of verstoppingen oplossen. “Jaap is altijd zo behulpzaam”, ervaart mevrouw. “Toen mijn dochter niet bij mijn verhuizing kon zijn, was hij mijn reddende engel.”

Jaap merkt dat zijn zichtbare aanwezigheid bewoners ook geruststelt. “Ik vind het fijn om er voor hen te zijn en die veiligheid te bieden. En ik vind het niet erg om vieze handen te maken om een ander te helpen.” Bijvoorbeeld om een tv of telefoon weer aan de praat te krijgen, een schakelaar te maken of ergens een verstopping op te lossen. “Nou, er zijn weleens pittige klussen bij, hoor”, onderstreept mevrouw het belang. Nu reageert Jaap bescheiden: “Een ander een dienst te bewijzen, geeft mij voldoening.”