Marlies Groen – Coördinator Leefplezier

Bewoners komen met vragen en ideeën, ik hou van regelen zodat het slaagt.

Coördinator Leefplezier

Martien (75) en Anneke (84) de Wit verhuisden uit voorzorg naar een appartement bij Vivium Zorgeloos wonen in Laren. Daar werkt Marlies Groen-Schmidt (58) als coördinator Leefplezier nu enkele maanden aan haar missie: Johanneshove laten bruisen. ‘Sinds zij er is, hebben we al van alles gedaan.’

Een boottochtje over het Naardermeer en het zonnebloemenproject, somt meneer op. Ook kan men mee doen met de stoelyoga, en zijn we bewuster bezig met lekker en gezond eten. Ook buurtbewoners komen langs en schuiven graag aan tijdens de aanschuiftafel.

“Nu zijn we bezig met een nieuw laken voor het biljart. Hoe staat het daarmee?” informeert hij terloops. Ze schieten in de lach, wisselen een blik uit die hun goede verstandhouding verraadt: “Meneer De Wit komt altijd met vragen en ideeën”, zegt Marlies. Ik hou van het geregel, dat alles bij elkaar komt en lukt.”

‘We doen het hier samen’
Toen ik hier begon als coördinator Leefplezier, ging ik voor een gastvrije sfeer en een gevoel van saamhorigheid: Johanneshove laten bruisen: samen leuke dingen doen, buurtbewoners erbij betrekken, elkaar ontmoeten en met elkaar meeleven. We doen het hier samen, bewoners in wisselwerking met de zorg en horeca.” Meneer glimlacht: “Mijn vrouw vindt dat ik soms te actief ben. Maar het geeft voldoening om iets voor een ander, voor medebewoners, te kunnen doen.”

Daarom is hij ook lid van de cliëntenraad en één van de vier buddy’s in huis. “Als buddy begeleiden we nieuwe bewoners, we maken ze wegwijs zodat ze zich meteen thuis voelen. Want daar gaat het om. We wonen hier met veel plezier in -zoals ik het altijd noem- ons appartement met arrangement”, concludeert hij. We hebben vijf jaar gewacht om hier vanuit Almere op de begane grond terecht te kunnen. En daar hebben we geen dag spijt van.”

Marlies stoomt door met het welzijn en leefplezier van bewoners hoog in het vaandel. Ze wijst op het zonnebloemenperk in de tuin. “Bewoners kregen een doosje met zonnebloempitten om zelf op te kweken. Die hebben we later overgezet naar de tuin. Marlies ervaart alle vrijheid om haar werk op haar manier in te vullen. Voor haar maakt Vivium goed werkgeverschap waar. “Na 27 jaar nog geen reden te vertrekken”, glimlacht ze.