Jenny Norden – Wijkverpleegkundige

‘Zij hebben het als team samen goed, dat is ook goed voor mij’

Mevrouw glimlacht, ook blij met Jenny’s keuze. Want met twee keer per dag zorg aan huis en “met goede mensen om me heen”, zoals mevrouw dankbaar uitlegt, “lukt het om zolang mogelijk zelfstandig te wonen. Voor de veiligheid zijn ze bij het douchen, ik ben wel eens gevallen.” Jenny vult aan: “En we begeleiden het innemen van medicijnen.” O ja, reageert mevrouw, “vergeet ik dat te noemen. Daar ging het vorig jaar mis.” Met een medicijnvergiftiging, delier en revalidatieproces tot gevolg, legt haar dochter uit: “Met hulp van het wijkteam gaat het nu heel goed. Dat ontlast mij als mantelzorger, ik kan er met een gerust hart van op aan dat ze haar medicijnen goed en op tijd inneemt.”

‘Haar vrolijkheid werkt aanstekelijk, dan ga ik meedoen’

Jenny vertelt hoe ze mevrouws veerkracht en zelfstandigheid bewondert en als voorbeeld ziet. “Ondanks alles heeft mevrouw aandacht voor haar omgeving, haar kleding en make-up. En er is ruimte om iets te vragen of te vertellen. Vanaf het begin kunnen we goed communiceren en ze heeft gevoel voor humor.” Mevrouw noemt Jenny ‘heerlijk vrolijk’. “Ze vroeg een keer van welke muziek ik houd. Nou, voor ik het wist maakten we spontaan een dansje, alsof we zo’n zanggroepje waren. Het is heus niet alleen maar vrolijkheid als je ouder wordt, maar je moet het kunnen zien. Er zijn nog genoeg
mooie dingen te beleven.”

Dat ontdekte Jenny ook toen ze na een reorganisatie bij de bank haar administratieve werk verloor. Als werkzoekende was ze mantelzorger voor haar schoonouders en vrijwilliger bij een welzijnsorganisatie. “Dat lag me goed, zou die sector wat voor me zijn? Ik vond online een vacature voor werken en leren bij Vivium. Ik was bijna vijftig toen ik solliciteerde en bij locatie Godelinde werd aangenomen.” Na de opleiding tot verzorgende ging ze door voor verpleegkundige in de wijk. “Ik vond het zo interessant dat ik me wilde verdiepen.” Nu heeft ze net haar diploma en lacht: “Ik ben blij dat ik nu ‘gewoon alleen’ kan werken zonder studie.”

Ze merkt hoe goed het werk haar past. “Omdat ik een zelfstandig type ben en in de wijk werk je zelfstandig. Het is afwisselend, je bent steeds bij andere cliënten. Dat één-op-één-contact, wat bij de bank verloren is geraakt, heb ik hier teruggevonden. De combinatie met wat meer verantwoordelijkheid als verpleegkundige vind ik prettig.” Ze ervaart Vivium als ‘een prima, goed georganiseerde werkgever’. “De lijnen zijn kort. Als je iets inbrengt, dan wordt er geluisterd. Je wordt als medewerker serieus genomen.”