Margot Herlaar – Verzorgende-IG

Alles is bespreekbaar, de lijntjes zijn kort. Ik voel me hier als een vis in het water.

Verzorgende-IG bij Vivium De Bolder

Na veertien jaar bij De Bolder in de zorg voor mensen met dementie weet Margot Herlaar (48) het zeker: “Je kunt pas goed voor iemand zorgen, als je die persoon kent.” En daarom steekt deze verzorgende tijd en energie in het opbouwen van een band, zoals met mevrouw Paula Janssen-Mooij (82).

Als Margot werkt, meldt ze zich altijd eerst even bij mevrouw. “Dat vind ik fijn.”, knikt mevrouw. Ze kunnen het al 2,5 jaar goed met elkaar vinden en bespreken van alles. Mevrouw geeft Margot vaak tips, over hapjes en kleding, en Margot weet dat mevrouw dol is op muziek. “O ja”, veert ze op bij die herinnering, “dan bewegen mijn benen vanzelf. Dat zit gelukkig nog in me.” Margot houdt ervan om bewoners van haver tot gort te leren kennen. “Alleen dan kun je iemand een goede benadering geven”, is haar overtuiging. Ze spreekt deze mevrouw dan ook aan met ‘Paula’ en ‘je’. “Anders klopt het niet, we staan zo dichtbij elkaar, dat ik voor haar een stukje eigen ben.”

“Ik ben me ervan bewust dat De Bolder vaak een laatste station is. Met de verhuizing begint hun laatste reis. En daarin wil ik een essentiële rol vervullen door elke dag alles eruit te halen wat erin zit.” Dat doet ze met liefde en wat lef. “In het begin was ik weleens afwachtend”, vertelt ze over haar ontwikkeling. “Maar buiten je comfortzone ontdek je dingen, zoals mevrouw vastpakken om samen een rondje door de kamer te dansen en hoe goed dat doet.” Ze vormt een hecht team met haar jarenlange vaste collega-evv’er en twee “toppers” van woonondersteuners. “We delen lief en leed, en zijn er voor elkaar.”

Daarnaast voelt zich gesteund door Vivium: “Alles is bespreekbaar, de lijntjes zijn kort. Ik kan hier terugvallen op een sociaal agoog, zorgmanager, verpleegkundige, arts”, somt ze op, “en een coach komt regelmatig op de werkvloer vragen: hoe gaat het met jou? Ze denken mee, zijn benaderbaar én zichtbaar, dat laatste vind ik ook belangrijk. Ik houd van de saamhorigheid in huis en het opbouwen van een band”, legt ze uit wat haar zo aanspreekt en drijft. “Ik voel me hier als een vis in het water.”